TALAM SRIMUKA DELIMA
Sumber : Kak Yatie
Rujukan : Chef Asma
LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
- 500 gm Beras Pulut
- 300 ml Santan Pekat
- 300 ml Air
- 2 sudu kecil Garam
- 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan - saya guna pewarna hijau
Cara-cara :
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
LAPISAN ATAS :
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
LAPISAN ATAS :
- 250 gm gula kastor/halus
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml Air
- 4 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- Beberapa titik Esen Vanilla
- Pewarna Kuning
Cara-cara:
Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.
cntik warna hijau.......
ReplyDeletehehehe..sy peminat warna hijau...
ReplyDelete