Sunday, 19 January 2014

TALAM SRIMUKA DELIMA

Dikutip dari blog Kak Yatie...ya aduiii..-.deboomm sedapnya tak terkata..2 hari berturut-turut membuatnya. Kali pertama buat cam x cukup jer, selang esok hari menggodek dapur lagi. Makan sampai puas..cuma delima saya berwarna hijau..patutnya delima warna merahkan? tapi xpelah..apa2 pun rasa memang best. Kak Yatie..cam biasa ye..copy paste yek..

TALAM SRIMUKA DELIMA
Sumber : Kak Yatie
Rujukan : Chef Asma



LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")

  • 500 gm Beras Pulut
  • 300 ml Santan Pekat
  • 300 ml Air
  • 2 sudu kecil Garam
  • 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan - saya guna pewarna hijau

Cara-cara :
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.




LAPISAN ATAS :

  • 250 gm gula kastor/halus
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml Air
  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Beberapa titik Esen Vanilla
  • Pewarna Kuning
Cara-cara:
Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.





2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG