Tuesday, 5 March 2013

CREAM PUFF WITH CREAMY FILLING


Assalamualaikum semua...dah lama mengidam nak mencuba resepi ni. Tapi kalau mood dah kelaut memang tak boleh dibantu..tenung jerlah reepi tu..tapi kalau keinginan dah tak tertahan..malas ka..mood elek ka..digagahkan jugak.
Sebenarnya membuatnya takdelah sesusah mana..ibaratnya tak perlu bersabung nyawa. Sesiapa yang tak de mixer pun boleh menggodek benda ni..yang penting harus ada oven..tu jer...

Resepi Choux Pastri saya ambik dari Yani@Myresepi dan untuk filling saya guna resepi Honey@myresipi 
cuma saya ada membuat penambahan dalam resepi tu iaitu saya menambah non dairi whipping menjadikan filling berkrim dan lebih lemak serta bertambah enak




CHOUX PASTRI


Sumber : Yani@myresipi

Bahan-bahan ( 10 biji )

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

CARA-CARA:

  • Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  • Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  •  Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  • Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  • Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  • Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  • Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan filling

*UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.


FILLING:
Sumber : honey@myresipi


Bahan-bahan A:
*1 sudu besar tepung
*1 sudu besar tepung jagung
*1 sudu teh tepung kastard (saya tambah)
*4 sudu besar gula
*200cc(1 cup) susu segar (saya guna susu cair)
*1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Bahan B :
100g non dairy whipping cream
2 sudu besar susu pekat manis

 * Pukul kedua bahan sehingga kental

Cara-cara:
  • Campur bahan bertanda *.
  • Kacau atas api
  • Masak sehingga pekat. 
  • Bila dah siap, masukkan mentega. 
  • Kacau.
  • Sejukkan
  • Bila dah sejuk, masukkan bahan B yang telah dipukul kental
  • Kacau rata 
  • Boleh masukkan filling menggunakan sudu @ piping bag



** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.





1 comment:

  1. ni peberet family akk, kalau buat kena buat 2 adunan sekaligus...hihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG