Monday 9 April 2012

KEK CHEESE BERSALJI


Dah lama tak N3..sibuk mengexperiment biskut raya 2012. Sebelum ni asyik copy paste resepi orang..kali cuba menguji kemahiran diri..godeklah apa2 yang boleh..Dalam hati berfikir..orang lain boleh buat takkan saya tak boleh kot..cubalah..manalah tau menjadi. Alhamdulillah..dah 2 resepi yang menepati piawai SIRIM food tester kat rumah ni. Tapi ada beberapa resepi lagi yang perlu diselesaikan lagi..


Okey..berbalik kepada resepi kek cheese bersalji..dah lama dah teringin nak merasa kek ni. Tapi belum sampai seru sampailah satu hari skodeng wall kak Ita'Delight..Kak ita bercakap tentang kek ni...kata kak Ita..sedappp sangat kek ni. Aduiii..xdaya dah dengan godaan cheese kek ni langsung saya pun nak mencuba. Kebetulan kak Ita ada linkkan resepi dariTERATAK IMPIAN . Bila teropong resepi..xdelah perlu nak bersabung nyawa nak membuatnya..Kebetulan semua bahan memang dah siap sedia di dapur...Apa lagi...macam biasa...panaskan enjin..siap sedia untuk bergembur...

KEK CHEESE BERSALJI
Sumber : Kak Zai@TERATAK IMPIAN
Resepi : Sherry mz@MyR

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) 
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)





Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

7 comments:

  1. salam kenal....
    wow.... very cheezy, kan ini kekk....
    sgt2 menyelerakan

    ReplyDelete
  2. saya rasa antara penyebab masalah saya ngan kek nie ialah:-
    1) saya buat dua kali adunan..yg pertama..saya letak ovalette, yg kedua tak (kebetulan time tu la dia nak habis)
    2) saya adalah penderhaka terhebat kerna saya tak kluarkan 2 putih telur setiap kali saya bako kek tu

    tu la pasal.... ^_^..buat lagi!

    ReplyDelete
  3. XPE..BELAJAR DARI KESILAPAN
    JGN SERIK MENCUBA LAGI

    ReplyDelete
  4. SALAM KENAL DARI SAYA JUGA FIZAH..
    INI ANTAR KEK YANG BEST..MEMNG SEDAP..NAK2 LAGI BAGI PEMINAT KEK CHEESE

    ReplyDelete
  5. Kalau guna tpg gandum je ok tak? ada beza ke dgn tpg hong kong?

    ReplyDelete
  6. keluarkan 2 putih telur ?
    meaning guna 4 putih telur dan 6 kuning telur ?
    0velete tu kal0 tk letak tkpa tk ?

    ReplyDelete
  7. kenapa 2 jak putih telur di buang???? endak paham kami nie kunun.!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG