Tuesday 3 April 2012

DONUT KENTANG

Tak perlu kata apa-apa...nikmati jer donut  kentang yang lembut gebu nie...


DONUT KENTANG
Sumber : K1


Bahan-bahan :
400gm tepung gandum
11 gm yis
200gm ubi kentang
2 sudu besar susu pekat manis
100gm gula halus
1/2 sudu besar bread softener (Kak Wan tak letak, tapi saya letak)
75 gm mentega
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
120gm air




Cara-cara:
Kupas kentang, rebus empuk dan lenyek semasa panas sehingga halus
Satukan tepung, yis, gula.
Gaul rata
Masukkan kentang lenyek dan semua bahan lain kecuali air
Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikt
Uli doh sehingga menjadi doh lembut dan elastik (kalau ditarik tepung x koyak)
Rehatkan doh selama 15.
Tutup doh dengan kain lembab @ plastik
Timbang 45gm
Bulatkan
Lubangkan tengah
Rehatkan 20 minit
Goreng dengan minyak banyak (menggunakan api kecil)
Salut dengan gula

2 comments:

  1. Donut kentang yg mmg gebu & montok :P
    Suka ngan kejadian nyer :)

    ReplyDelete
  2. memang gebu dan best donut ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG