Tuesday, 13 December 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA



Akhirnya...tertunai juga hajat nak merasa kek yang special nie. Apa yang specialnya? Sebab xyah bakar-bakar. Hari nie jer 2kali membuat kek nie. Memang best. Rasanya memang sedap, mantap dannnnn tak tau nak cakap apa lagi. Apa yang pasti, anak-anak semua suka. Kebetulan ada tetamu datang, bila saya hidangkan kek ni, mereka cakap sedap. Maknanya memang betul sedaplah tu..Dek keenakkan kek yang simple ni maka saya tangguhkan dulu projek diet. Sambung lain hari.  Nak menikmati kek best ni sepuas-puasnya....




Adapun kek nie saya terpandang di dapur Mas http://mas-dapurmas.blogspot.com/ kira-kira 2 bulan lepas. Nampak je kek tu di dapur Mas memang menyelerakan. Tapi memandangkan tahap kemalasan begitu mengganas dan terlalu banyak menu yang ingin dicuba so projek mega ni tertangguh sehingga kehari ni. Keinginan yang tak boleh ditahan-tahan lagi. So, awal-awal pagi dah menggodek dapur (maklumlah nak menunggu kek ni menggeras dekat-dekat sehari gak)






Alhamdulillah, akhirnya maka terhasillah
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber : http://mas-dapurmas.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html
Rujukan : http://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html








Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan


B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Caranya membuatnya :
  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul menggunakan mixer hingga sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

4 comments:

  1. nice cheese cake..slurrp
    salam kenal dari Melly.. ;)

    ReplyDelete
  2. sedap...klu nak guna wafer tak sebagai ganti biskut marie bole tak?

    ReplyDelete
  3. Kak Khadijah :
    saya xpastilah pulak...
    boleh dicuba tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG