Tuesday 8 November 2011

SERIMUKA DURIAN

Balik dari rumah mak mertua dapat beberapa biji buah durian. Banyak gaklah. Tengah musim durian kat kg suami. Mak mertua ada beberapa pokok durian. Memang best. Anak-anak makan sampai puas. Dah puas makan, ada balance teringin lak buat Serimuka Durian. Memang dah lama mengidam nak makan kuih serimuka durian. Pucuk dicita ulam mendatang...memang dah rezeki. tak payah nak pening2 beli buah durian. Sisa-sisa buah durian dari anak-anak yang dah puas makan saya buat kuih serimuka.

Apa lagi, selongkar punya selongkar terjumpa lak resepi yang macam best jer. Resepi nie saya ambik dari dapur bekas wartawan yang glamour tu... sapa lagi kalau bukan kak Fauziah Samad http://www.dapurkakjee.com/. Adapun kuih serimuka durian kak Jee ni sangat2lah best... xrugi mencuba resepi kak Jee ni. Sangat2 menepati citarasa. Lembik tidak, keras kedengkang pun tidak. Yang sedang2 ajer.. pendek kata memang mantap rasa kuih nie.

Mari kita cuba buat
KUIH SERIMUKA DURIAN
Peralatan : Loyang bersaiz 10x 10 inci

BAHAN2NYA:


Bahagian Bawah:

3 cawan beras pulut (tak perlu rendam)
santan (1 inci menutupi beras pulut). 
secubit garam

Masukkan dalam periuk eletrik dan tunggu hingga masak. 

Bila sudah masak, lapik loyang 10x10 dengan plastik. 
Mampatkan pulut dalam loyang tetapi jangan terlalu padat nanti bahagian pulut keras. Sedang2 saja.. 
Tepikan seketika. 

Siapkan kukusan. 


# Cara saya :

Kukus semua bahan diatas sehingga masak.

Bahagian Atas (Kepala)

2 kotak santan * (saya guna 2 cawan santan pekat)
1½ cawan isi durian * 
½ cawan tepung jagung *
¼ cawan tepung kastard *
1 cawan gula pasir*
4 biji telor*
1 cawan air*
sedikit esen vanilla*
secubit garam*
dua titis pewarna kuning*

 

Cara membuatnya :
Blender semua bahan sehingga halus.

Masukkan ke dalam periuk dan masak di atas api hingga naik wap. 
Kemudian  tuang keatas loyang yang telah diletak pulut. 
Tutup dengan alluminium foil. Kalau tak der foil, bungkus penutup dengan kain. 
Kukus selama 1 jam atau sampai permukaannya sudah keras. 

Pastu, buka foil dan tudung kukusan dan masak lagi sampai 10 minit tanpa tutup.



Itu jer. Potong setelah betul2 sejuk.

3 comments:

  1. wah, shedapppp nye..tapi Lia more prefer yang kaler hijau jer..

    ReplyDelete
  2. mmng sedap serimuka durian ni...harum je masa mengukus kuih ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG