Wednesday, 18 September 2013
BANANA MUFFIN
Assalamualaikum semua...Apa khabar?
peh..peh..pehhhh..dah berkurun tak mengupdate dunia dapur kama..bukan takat bersawang dah..semua benda dah bersarang kat sini. Siap dah ada penyakit lagi blogku ini..apa boleh buat..nak melayan blog ni pun perlukan masa, modal dan tenaga. Pada saya untuk memasukkan sesuatu resepi di blog ni haruslah dipastikan hidangan itu memenuhi selesa dan citarasa saya sekeluarga. Bukan semua menu yang saya cuba dapat dikongsikan bersama. Biasanya berpuluh resepi dicuba tapi untuk mendapatkan citarasa yang memenuhi kehendak bukannya mudah.Bila experiment lulus di kalangan ahli keluarga baru saya akan kongsikan resepi tersebut di blog ini. Kesuntukan masa juga membataskan saya untuk berkongsi ilmu di sini tetapi apa-apa pun blog ni amat penting buat saya sebab biasanya blog ni akan dijadikan rujukan saya menghidangkan juadah..
Kali ini saya kongsikan resepi yang semudah membuat cekodok pisang tapi keenakannya alahaiii..tak tau nak cakap apalah. Memang best.Resepi ni saya cedok dari dapur kak Shasha Rahmat... membuatnya memang cepat dan cara menyediakannya amatlah mudah sekali...ibaratnya tak perlu bersabung nyawa untuk menikmati muffin yang lazat ni...
jom kita layan resepi
BANANA MUFFIN
Sumber : Shasha rahmat
Bahan A
1 1/4 tepung gandum
3/4 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1/2 cawan gula
secubit garam
1/2 cawan choc chips
sedikit walnut untuk hiasan
Bahan B:
2 biji telur - dipukul sedikit
1/2 cawan minyak masak / minyak jagung
1 cawan pisang masak (saya menggunakan pisang berangan)
1 tsp esen vanila
Cara :
Panaskan oven bersuhu 180'c.
Dalam mangkuk campurkan semua bahan A dan gaulkan rata.
Masukkan bahan B.
Gaul rata.
Masukkan dalam acuan muffin
Bakar sehingga masak
Labels:
MUFFIN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nak tanya.. guna bekas plastik buat agar2 ke tu? boleh yer masuk oven? :)
ReplyDeleteJom Exchange Blog List @ buatwanita.blogspot.com
Buatwanita :
ReplyDeleteacuan tu dari silikon..boleh dimasukkan ke dalam oven.. x mencair