Sunday 26 August 2012

SUP AYAM


Assalamualaikum semua...Hari ni dah 9 Syawal 1433 Hijrah..belum terlewat untuk saya megucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada semua pengunjung2 DUNIA DAPUR KAMA. Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi mengirimkan ucapan Hari Raya kepada saya.. Ampun dan maaf dipinta seandainya ada kesalahan dan kesilapan sepanjang saya bersiaran.

Sejak semalam badan ni rasa x berapa sihat, rasa macam nak demam jer...nak-nak lagi tengah sakit gigi sekarang ni. Bukan apa, cik bongsu yang nun di hujung sana nak kena cabut, baru boleh rasa lega skit..sakit gigi ni kekadang jer. Kalau jumpa dentist pun itu jer solusi yang boleh dibuat..masa sakit sah-sah xboleh dicabut, kena tunggu reda sakitnya..tapi bila dah tak sakit sayang pulak nak buang gigi..tak leh nak buat apa..tahan jerlah sakit ni.

Hari ni, tak de menu yang special...mood malas melanda. Kena lak dapur tengah renovate. Masak pun dah kat mana beranda dapur...anak-anak dan cik abang menegur.."Umie masak macam kat rancangan masakan, masak dengan ditemankan angin silir-semilir".  aduiihaiii..layan jerlah


SUP AYAM

Bahan-bahan:
 Bahan A:
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu besar lada putih


Bahan B:
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 liter ayam (boleh kurang @ lebih)
1 biji kentang (potong 4)
1 biji karot (potong besar)
garam
gula
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan  hiasan:
daun bawang dan daun sup
bawang goreng

Cara-cara:
Tumbuh bahan A sehingga lumat.
Panaskan minyak.
Tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.
Masukkan air
setelah mendidih masukkan ayam dan kentang
Masak sehingga ayam dan kentang empuk.
Masukkan garam dan gula.
Akhir sekali masukkan karot.
Biarkan seketika.
Setelah itu, bolehlah dihidangkan dan dihias dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG