Monday, 27 February 2012

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

Keluar jer dari loyang..anak bujang saya bertanya.."Umie buat kek oreo ke?" Eh, taklah..ini bukan kek oreo...kenapa abang tanya camtu?...Dia menjawab.."sebab rupanya macam biskut oreo..atas bawah hitam, yang tengah-tengah colour putih"..Baru saya perasan..memang rupanya macam biskut oreo..Apa yang pasti, xde biskut oreo terlibat dalam pembikinan kek ni..walau apa pun kek ni memang best..sedappp weiiii...




Teringin sangat buat kek ni setelah menjelajah ke dapur Izah Daut..dulu2 pernah sekali buat tapi Mr. Tong yang ngap..sebab resepinya membuat saya pening kepala(bukan guna resepi Izah-guna resepi orang lain).Kebetulan waktu saya buat tempoh hari saya tak semak dulu resepi..sudah2 masa menggodek naik pitam nak bagi paham apa yang ditulis dalam resepi..malas dah rasanya nak buat kek ni tapi bila tengok Izah punye hasil membuatkan hati nie memberontak teringin nak mencuba lagi..Alhamdulillah..percubaan kali kedua menjadi dan sangat-sangat berpuas hati..memang best...Gebu gitu dan apa yang penting sodappp..Kira berbaloilah membuatnya...Seperti biasa kek yang best saya rokemen untuk dicuba. 






KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
resepi: Izah Daut
sumber: anymz

BAHAN A

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sb tpng gandum


Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.


BAHAN B (Kek Coklat)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder








Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda dan b. powder yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.ntar dan bahagi pada 2 bahagian.


CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....






Sunday, 26 February 2012

BISKUT CHIP MORE @ CHOCOLATE CHUNK COOKIES

Biskut yang mudah tapi sedap ni datangnya dari dapur blogger popular. Sapa lagi kalau bukan kak Ita Masam Manis. Kalau menjenguk dapur kak Ita ni memang seronok..bukan takat terpesona dengan makanan yang enak tapi hiasan yang sungguh mengancam. Pastinya tiada orang yang tidak kagum dengan Kak Ita..betul tak? Sesiapa yang dah pernah menziarah dapur kak Ita saya berani jamin pasti orang akan tabik dengan persembahan hidangan dari kak Ita. Dan satu lagi, apa yang pasti hidangan dari dapur kak Ita InsyaAllah pasti menjadi dan yang jelas pastinya sedap..dah banyak resepi yang cuba dari dapur kak Ita ni..

Bercerita tentang Biskut Chip More ni..nama sebenarnya adalah Chocolate Chunk Cookies tapi tukar kepada Biskut Chip More sebab senang nak sebut. Malas nak pikir nama panjang-panjang dan yang pasti biskut tu ada Choc chip dan ada ala2 biskut chip more jadi saya berilah nama BISKUT CHIP MORE...tak kisahlah apapun nama dia yang pasti biskut ni memang best. Saya rekomen biskut ni untuk dicuba..xrugi tau mencuba. InsyaAllah tak menyesal punya...

Jom layan resepi 
BISKUT CHIP MORE @ CHOCOLATE CHUNK COOKIES

250 gm butter
200 gm gula perang
1/2 sudu kecil coffee paste
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan oat
1/4 cawan almond - kisar
1/2 cawan kekacang dibakar - saya letak badam
1 peket choc chip
300 gm self- raising flour atau tepung naik sendiri @ tepung gandum + 1/2 sudu kecil baking powder

Cara membuatnya :

Sebelum kita nak buat cookies ni sebaik2nyer atau seelok2 nyer kita sediakan bahan ini terlebih dahulu. Iaitu pukul telur , vanila dan coffee oil atau coffee paste. Penyediaan bahan ni hendaklah dibuat sekurang2nyer 2 jam sebelum kita membuat cookies ni atau cara yg terbaik kita buat dahulu dan simpan semalaman dalam peti ais. 


Panaskan oven 160C

Campurkan butter yg telah lembut dgn gula lalu dipukul hingga lembut.
Campurkan campuran telur dan coffee tadi bersama oat yg dikisar berserta serbuk badam, kekacang dan choc chip. Ayak tepung ke dlm adunan dan gaul rata. Adunan akan menjadi tidak terlalu lembik dan tidak terlalu kental.

Untuk cookies yg kecil letakkan 1/2 sudu kecil ke atas loyang dan bakar selama 9 - 10 minit

Untuk cookies yg lebih besar letakkan 1 sudu dan bakar selama 20 - 25 minit.

Setelah masak letakkan atas redai sehingga sejuk. Simpanlah dlm bekas kedap udara
.

Tuesday, 21 February 2012

KEK KUKUS MATA KUCING

Dah tak tahan dah...dah lama kek ni dah list. Memang teringin sangat nak makan kek ni. Pernah makan sekali dulu, itu pun makan secubit jer..mak oiii sedap x terkata. Memang wallah...Semalam, digagahkan juga menggodek dapur mengerjakan kek yang satu ni walaupun penyakit M tengah melanda. Pusing keliling kampung nak mencari bahan-bahan. Maklumlah semua bahan dah abis kat dapur. Alhamdulillah...akhirnya menjadi gak kek saya ni. Bila makan..ermmmm...x terkata. Tak mau cerita panjang, nanti terliur.


KEK KUKUS MATA KUCING
Rujukan : Sue-Hasue


Bahan-bahan ( loyang 8 1/2" x 81/2" )

450 gm mentega
150 gm gula halus
10 Biji telur Gred A atau B
380g susu pekat manis ( 1 tin kecil)
200g serikaya
200g horlicks(sepeket kecil)
300 gm tepung hongkong/gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 botol browning sugar atau secukupnya

Cara-cara
Panaskan pengukus dan gris loyang dengan mentega serta ditabur tepung supaya adunan tidak melekat pada loyang

Pukul mentega dan gula halus hingga putih berkrim
Masukkan telur satu persatu dan putar lagi
Kemudian, masukkan serikaya , susu pekat manis,horlicks dan esen vanilla
Putar lagi sehingga adunan sekata
Masukkan tepung hongkong yg sudah diayak sedikit demi sedikit sambil digaul rata.
Masukkan browning sugar dan kacau supaya sekata
Kukus selama 3-4 jam.(jika untuk dimakan untuk tempoh sehari dua,kukus 2 jam atau sehingga masak sudah memadai)
Penggunaan tepung hongkong dan tepung gandum biasa ada bezanya..apabila menggunakan tepung hongkong,tekstur kek akan lebih halus berbanding tepung biasa..kali ni aku guna tepung biasa jer..rasa sama cuma perbezaan rupa :)
Kek kukus sarawak tidak kira yang berlapis atau tidak lebih baik menggunakan tepung hongkong/superfine untuk tekstur kek yang memuaskan..
Selamat mencuba!







Resepi Browning :
Rujukan : Hasue @ myresepi


Bahan-bahan ( +- 1 Botol Browning Sugar yg dbeli(140g) )
1 Cawan Gula Pasir
2/3 Cawan Air Panas Mendidih

Cara-cara
Panaskan periuk menggunakn api sederhana..masukkan gula pasir.Biarkan sehingga gula mula hangus dbahagian tepi..jangan kacau dulu,perlahankan sedikit api jika perlu.

Setelah gula mula mencair hampir keseluruhan,mula mengacau (mcm kacau dodol) kacau cepat2 sikit ye..sehinggalah gula berbuih keseluruhannya dan mula memekat.

Sukat air panas ke dalam cawan-2/3 cawan(air ni mesti yg baru atau sdg mendidih).Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus td sambil sebelah tgn mengacau..(Sila gunakan senduk yg agak panjang utk mengacau ye..JANGAN guna sudu mkn sbb karamel akan tpercik2 sedikit ketika ini..kena hati2 ler.hee)

Setelah berbuih keseluruhan sekali lagi,bolehlah padamkan api tetapi teruskn mengacau untuk seketika.

Sejukkan Browning terlebih dahulu sebelum disimpan ke dlm bekas kedap udara dan sedia utk dgunakan bila2 masa.(Kacau lg sebelum disimpan)Tahan dsimpan lama,tidak perlu dsimpan dlm peti sejuk. SELAMAT MENCUBA!

Sunday, 19 February 2012

JELLY KELAPA MUDA





Memang sedap..makan sejuk-sejuk diwaktu panas. Pehhh...sekelip mata hilang dari pandangan. Itulah penangan jelly kelapa muda. Berbaloi-baloi membuatnya. Puas makan. Klu beli mau-mau berebut dengan anak-anak. Itu pun tak puas makan..Dah tu mahal amat-amat.




JELLY KELAPA MUDA
Rujukan :  Hasue
Sumber : Secubitgaramnor67




1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
isi kelapa muda
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan

Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.



Tuesday, 14 February 2012

BAKED BLUEBERRY CHEESE CAKE

Sedap sungguh kek ni. Memang favorite saya mana-mana kek yang berasaskan cheese. Tak tipu. Kek ni memang amat-amat sedap. Dah banyak kali dah buat kek ni...beza kak ni dengan baked cheese cake sebelum ni adalah kek yang ini tak de guna tepung berbanding cheese kek yang sebelum ni ada menggunakan tepung gandum dan tepung jagung...tapi dari segi rasa x jauh beza. Keduanya memang dikategorikan kek first grade.

Resepi ni saya ambik dari dapur Zack dan Zack telah updatekan di myresipi


BAKED BLUEBERRY CHEESE CAKE
Rujukan : zachoes @ myresipi
Sumber : anncoojournal

Bahan base

Bahan-bahan ( loyang springform @ loose pan bulat 7" @ 8" )
100g biskut marie, dihancurkan (atau guna oreo)
100g butter, dicairkan (kalau guna oreo, guna 50g butter saje)
*Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai padat.


Bahan cream cheese:
250g cream cheese, suhu bilik
65g whipping cream @ fresh cream
30g gula kastor
3 kuning telur Gred A
1/2st esen vanila
1/2st jus lemon @ lemon oil @ limau kasturi
30g gula kastor
3 putih telur Gred A

200g blueberry filling

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik.UPDATE: Biskut mungkin mengelembung sikit masa bakar. Boleh ratakan balik dgn belakang sudu.

Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana.

Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut.


Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku.

Kaup balikkan meringue (nama putih telur yg dipukul kembang tu) ke dalam adunan cream cheese secara perlahan-lahan.

Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar.

Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake selama 55 minit-1 jam, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan.

Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

***Kalau nak buat swirl, sebelum adunan dituang ke dalam loyang, ambil 1/3C adunan tersebut dan tambah 2sb blueberry filling. Kacau rata. Tuang lebihan adunan ke dalam loyang dan letak sesudu adunan berfilling secara rawak di atas permukaan nya. Guna pisau atau lidi untuk buat corak.


Monday, 13 February 2012

HOKAIDO CHIFFON CUPCAKE

Bila dengar nama..seram sejuk dibuatnya. Nama sungguh canggih...mesti mencabar nak buat kek ni...entahlah...tapi bila dibelek-belek resepi eh..eh..macam kacang jer...ala-ala kek chiffon...Maklumlah namanya pun Hokaido Chiffon Cupcake. Mestilah tekniknya sama macam kek chiffon. Cuma ada sedikit perbezaan iaitu penambahan tepung kastard.

Secara jujur..kek ni memang sedap. Agak susah nak bagi suami dan anak-anak sukakan sesuatu masakan. Tapi untuk kek yang ini..memang mendapat pujian. Tak berhenti anak-anak makan kek ni. Lembut, gebu dannnnn pendek kata perfect.

Kepada sesiapa yang sukakan kek...saya rokemen kek yang sedap ni untuk dicuba.


HOKAIDO CHIFFON CUPCAKE
Rujukan : Azlita Masam Manis
Sumber : Seadragon


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.



CREAM CUSTARD

RujukanAzlita Masam Manis
Sumber  : Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 

1 sudu teh esen vanila

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

Saturday, 11 February 2012

KEK LAPIS MASAM MANIS

Atas permintaan sahabat-sahabat...ini dia resepi KEK LAPIS MASAM MANIS. Saya suka resepi ni sebab xyah guna biskut...jadi saya tak perlu pegang mesin blender..dan apa yang pasti kek ni memang sedap. Saya suka sangat...
Saya dapat resepi ni sejak 10 tahun lepas. Dari internet juga iaitu dari web RESTORAN PAK AMIR..kira dah lama dalam simpanan saya. Malangnya saya tak catit empunya resepi ni. Mula-mula baca resepi ni terkejut sebab tak guna biskut..bila saya cuba membuatnya..eh..eh...sedap lak...tu yang saya simpan rapi resepi tu sehingga ke hari ni.




KEK LAPIS MASAM MANIS


Bahan-bahan:


1cawan mentega
1 cawan gula kastor (klu x suka manis boleh kurang kepada 3/4 cawan gula)
4 biji telur
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanilla
5 sudu besar susu pekat manis
3/4 cawan tepung gandum #
3/4 cawan tepung naik sendiri #
1 sudu teh baking powder #
pewarna hijau dan kuning
asam hawflakes secukupnya


Cara membuatnya:
Panaskan pengukus
Ayak bahan bertanda #
Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan gebu.
Masukka ovellete
Pukul lagi sehingga betul-betul kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji
Kacau sebati
Masukkan esen vanilla
kacau sebati
Masukkan susu pekat manis
Kacau rata dan sebati
Masukkan bahan diayak
Gaul secara kaub balik



Untuk lapisan:

Adunan bahagi kepada 2 bahagian
Bahagikan setiap satu dgn warna hijau dan kuning
Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega.
Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... 
Kukus sehingga adunan dah tak cair
Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya

Kukus lagi sehingga adunan tak cair.
Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 minit supaya kek masak keseluruhannya. (Tutup guna aluminium foil @ towel untuk meggelakkan air tumpah ke atas kek)
Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

Friday, 10 February 2012

KEK PISANG GEBU

Tak larat dahhhh..penat sangat. Hari ni terlalu banyak kerja. Tak mampu nak cerita lagi..dah menguap jer ni..Jom kita layan kek pisang yang senang sangat tapi sedappp sangat..Tak perlu bersabung nyawa mengodek kek ni...semua pakai humban-humban jerrr...apa2 pun tak rugi mencuba resepi ni.


KEK PISANG GEBU
Sumber :Jintan manis

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telah dilenyek(saya guna 6 biji pisang emas)
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur











caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Wednesday, 8 February 2012

AGAR-AGAR MILO

Macam biasa...hari yang penuh kelam kabut. Hari terpaksa entry pepagi..ingat nak buat malam tadi tapi tak tertahan dengan godaan bantal dan selimut yang dah melambai-lambai. Baru sudah siram pokok bunga, lepas ni nak berperang lagi kat dapur...sebelum tu nak berkemas dulu kapal karam yang ditinggalkan anak2 sebelum diaorg gi sekolah...
Tak boleh dah nak mengomel menjela-jela...cuma nak gitau, aga2-agar ni saya buat 2 hari sudah..time cuti Thaipusam. Petang-petang teringin nak makan yang manis-manis (mengada-gada betul lidah ni). Nak resepi yang  mudah tapi sedap..maklumlah mood M tengah melanda...tanya bebudak nak makan apa? Kek ke agar-agar atau kuih talam...diaorg minta agar-agar. Tak nak keluar belanja lagi..saya gunakan bahan yang ada kat dapur jerr...apa lagi skodeng resepilah... bila tengok jer resepi nie..errmmm...complete bahan2. Apa lagi menyingsing lenganlah..sambil2 tu nak mengajar anak dara memasak.




Bercerita tentang resepi AGAR-AGAR MILO ni..resepi ni saya ambikdari dapur Kak Ummi. Tergoda dengan tayangan agar2 milo kak Ummi yang sungguh mengancam. Confirm sedap tuuu...Bila yang buat memang tak dinafikan. Memang sedap. Nak-nak pulak makan bila dah sejuk...wallah...sekelip mata lesap dari pandangan.




Nak resepi?


AGAR-AGAR MILO
Sumber : Kak Ummi
Rujukan: Jthorge

Bahan (Lapisan Coklat)

  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
  • 1 3/4 cawan air 
  • 1/3 cawan gula
  • 3/4 cawan serbuk Milo
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  2. Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
  3. Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.

Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
  • 1 1/2 cawan air 
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  2. Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  4. Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.

Monday, 6 February 2012

KUIH SERI MUKA 3


Memandangkan saya ni peminat no 1 kuih seri muka...saya suka mencuba resepi Seri Muka yang baru. Kali ini saya gunakan resepi dari Dunia Dari Dapur Kak Jee. Resepi ni memang sedap...strukturnya set, sesuai untuk majlis dan jamuan. Xlembik dan x keras...kira ngam2lah...Saya dah tak tahu nak cakap apa lagi tentang kuih seri muka ni...Apa yang pasti kuih ni memang sedap. Saya rekomen kuih seri muka ni bagi sesiapa yang gemar akan kuih talam ni


KUIH SERI MUKA 3
Sumber : Kak Jee


Bahagian Bawah:

2 cawan beras pulut (tak perlu rendam)
santan cair (setengah inci menutupi beras pulut)
garam secukupnya



Cara-cara:

Campur beras pulut, santan dan garam

Kukus sehingga masak
Bila sudah masak, lapik loyang empat segi 7"x7" dengan plastik. 
Mampatkan pulut dalam loyang. 
Tepikan seketika. 





Bahagian Atas :

2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
¾ cawan tepung gandum
¾ cawan gula pasir
¼ cawan tepun kastad 
1 biji telor
secubit garam


Cara-cara :

Santan, jus pandan, gula dan telor (dipukul sedikit) dimasukkan ke dalam besen

Whisk perlahan. 
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. 
Kacau hingga sebati. 
Masukkan dalam periuk kecik dan kacau atas api dapur yang sederhana hingga naik wap. 
Pastu tuangkan kedalam loyang yang telah dibubuh pulut. 
Kukus sehingga masak
Selepas itu, jangan tutup api dan terus kukus tanpa tudung selama 10 minit untuk keringkan bahagian atasnya.
Sejukkan betul2 baru dipotong. 


Sunday, 5 February 2012

CARROT CAKE

Jiran A : Saya nak gi rumah Zura. Nak ambik kek..tadi dia telefon suruh ambik kek kat rumahnya.
Jiran B: Ha'a...tadi dia dah bagi kat saya...sedap gila kek yang dia buat ari ni...
Jiran A: Iye ke??? x sabar nak rasa ni..


Beberapa minit kemudian...Jiran A sampailah ke rumah saya...


Jiran A: Zura...tadi jiran B cakap kek yang ko buat bukan setakat sedap tapi sedap gila...
Saya : Iye ke? Alhamdulillah...x sia2 expriment saya ari ni


# Jiran A datang ke rumah bawak 2 orang anak...sambil menyembang dengan emaknya saya perhatikan anak-anaknya mencium bau kek tu (sambil mencuit cream kek)..confirm x sabar nak menikmati keenakkan carrot cake tukan...hehehehe


Abis dah dialog hari nie..
Jom...selak resepi
CARROT CAKE
Sumber : Joy Of Baking
Olahan : DuniaDapurKama


Bahan-bahan :
1 cawan (1 cup (100 grams) pecan @walnut
21/2 cawan (340g) carrot parut
2 cawan (260g) tepung gandum #
1 sudu teh soda bikarbonat #
1 1/2 sudu teh baking powder #
1/2 sudu teh garam #
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis #
4 biji telur B
1 1/2 cawan (300g) gula kastor
1 cawan (240g) minyak sayuran (saya guna minyak jagung)
2 sudu teh vanilla

Cara membuatnya:
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah
Campurkan semua bahan bertanda #. Ayak
Dalam bekas lain, pukul telur sehingga berbuih.
Masukkan gula, Pukul sehingga kembang dan berwarna putih
Setelah itu, masukkan minyak dan perasa vanilla
Kacaukan sebati
Masukkan tepung dan kacang
Kacau rata
Masukkan kedalam loyang bersaiz 9 inci
Bakar sehingga masak


Cream Cheese Frosting:

1/4 cawan (57 grams) unsalted butter (saya guna marjerin je)
250g grams cream cheese (suhu bilik)
125g gula aising (saya guna 150g gula castor) * manis ikut citarasa masing-masing
1 sudu teh perasa lemon

Cara-cara:
Pukul Cream Cheese & Masukkan butter hingga sebati (tidak berketul2)
Masukkan pula gula icing dan perasa lemon 
Pukul hingga sebati dan siap untuk disapu pada kek carrot yang dibuat



Wednesday, 1 February 2012

KEK PANDAN KASTARD

Aduhhhh...kekadang terasa malas sangat nak entry. Parah betul dibuatnya. 


Tak nak celoteh panjang cuma nak bagitau kek pandan kastard ni jauh lebih sedap dari resepi yang pertama. Untuk resepi yang ini saya buat ketika menerima order. Alang kepalang dah buat kek baik buat sekali untuk anak-anak sambil teringin gak nak merasa. Kebetulan customer order dah kali yang kedua...maknanya kek ni sedaplah. 


Bila siap jer kek ni dihias anak2 pun cakap..kek yang umie buat kali ni jauh lebih sedap dari yang tempohari...


Untuk mereka yang suka akan kek Pandan Layer...saya rekomen cubalah resepi dari Kak Yatie.




Mari kita nikmati keenakan
KEK PANDAN KASTARD
Sumber : Yatie (Sinar Kehidupanku)



Kek Span Pandan
Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 5 biji telur gred A
  • 150 gm gula kastor
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml air daun pandan-(guna santan atau susu cair pun boleh)
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu kecil pes pandan
  • 1 sudu kecil baking powder *
  • 150 gm tepung super fine/ tpng kek*(* di ayak..)
  • sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara-Cara

  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...
  6. Kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
** Saya pkl telur bersama gula hingga kembang, pastu masukkan ovalette dan pkl kembang lagi. Pastu barulah masukan tpng dan susu/santan/air pandan serta minyak secara berselang seli. Gaul rata dan bolehlah di bakar.



Bahan-Bahan Utk Kastard Pandan

  • 1 biji kek span pandan
Bahan (A)

  • 180 gm gula kastor
  • 500 ml air daun pandan
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan (B)

  • 400 ml santan pekat
  • 85 gm tepong hoen kwee hijau
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • secubit garam
UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
  2. Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
  3. Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. Tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Hentakkan acuan 3 kali di atas meja agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RAKAN BERSEMBANG